Keresztül az USA 66-os úton (autós túra)

Egyéni indulással

"Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt." - L'Amour

Az amerikai álom ezen az úton valósággá válik! A világ leghíresebb útjának bejárása megváltoztathatja az ember életét. Ha létezik olyan út, amely magában foglalja az USA történelmét, szokásait és kultúráját, akkor ez a 66-os főút. Az ember átutazik 4,300 kilométeren, 8 államon, 3 időzónán, és egynek érzi magát a híres amerikai kalandorok közül. Itt nyílt meg az első töltőállomás, az első gyorsétterem, az első motel is, itt van a szülőhelye az 50-es évek amerikai életérzésének.

Vezesd végig a legendás 66-os utat, ismerd meg ezt az életre szóló kalandot!

route 66 autos tura, autoroncs, Seligman, Arizona

A 66-os út a legendás út nyugatra, Kaliforniába, amely hosszú időn keresztül sok-sok szerencsevadász, nincstelen, lázadó, hippi, kalandor útja volt, akik mind tartottak valahová, az ismeretlenbe. Ma már ez a vándorlás a múlté, de az út még ugyanaz, és mi végigmotorozzuk két hét alatt, sot a legkalandvágyóbbaknak akár már New Yorkban is kezdődhet a túra!

Keresztülutazni Amerikán régóta vágya az embereknek, azonban sokáig nem volt mivel, vagy nem volt hogyan, vagy nem volt miből - sőt, egészen 1926-ig nem is volt min...

1920-ban született meg az ötlet, hogy kellene egy olyan utat építeni, amin el lehet jutni az USA keleti partjáról a nyugatira, a valóságból az álmok és ígéretek földjére.

Az építkezések elkezdődtek, és 6 év alatt megépült az első amerikai transzkontinentális autóút Chicago és Los Angeles között, amin órákig lehetett úgy haladni, hogy az ember nem találkozott forgalommal. Az ötvenes években a 66-os útból mítosz született, mára pedig már legendává vált.


Először a kalandorok és szerencsevadászok hajtottak nyugatra, majd a gazdasági válság idején a nincstelenek és nélkülözők keresték a jobb létet, a második világháború idején a katonaság használta az utat, az 50-es években mindenki arról álmodott, hogy vesz egy rózsaszín Cadillac-et (amihez elengedhetetlenül párosul A Szőke Nő), majd irány nyugat, Kalifornia, ahol kolbászból van a kerítés... A 60 - as évekre a szex, drogok és a rock and roll vonzotta a hippiket a VW minibuszokban az Angyalok Városába.

Érdekes, hogy ma már nincs összefüggő 66-os út, hivatalosan 1985-ban megszűnt, átnevezték, azonban sok-sok szakaszon tudunk még a jó öreg 66-oson gurulni és fogunk is! Az eredeti út 80 %-a járható!

A forgalom növekedése megkívánta a szélesebb, modernebb sztrádák építését, így sok helyen egyszerűen mellévarázsolták az új utakat (I55, I44, I40 stb.) - mivel hely volt ott bőven.


A régi 66-ost megtartották szervizútnak, a sztrádák már nem vezettek át a kisvárosokon és falvakon, ezért ezek folyamatosan elnéptelenedtek, nekünk azonban számos lehetőséget biztosítva ezzel a szellemvárosok megismeréséhez.

Az út 3 időzónán és 8 államon halad át: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona és Kalifornia.

Útközben élvezzük az állandóan változó tájat, a dinereket, az útszélén 80 éve rozsdásodó autóroncsokat, az öreg benzinkutakat, viszont internetezni is tudunk a hotelszobákban. Meglátogatunk néhány nemzeti parkot, majd az út végén megpillantjuk az óceánt. Vigyázat: a motorozás függőséget okozhat!


1. nap: Budapest - Chicago

route 66 autos tura, hackberry

Reggel indulás egy menetrendszerinti repülőgéppel az Amerikai Egyesült Államokba. Délután érkezünk meg Illinois állam fővárosába, Chicagoba. A repülőtéren felvesszük autót, és útvonalunk első hoteléig ki is próbáljuk. Megpróbálunk átállni a helyi időre, amely 7 órával kevesebb az itthon megszokottnál. Az esti program városnézés, fényképezkedés a 66-os út kezdetét jelző táblánál, majd a Sears Tower tetejéről a megdöbbentő kilátás (104 emelet magasságból) megcsodálása. A bátrabbak kiállhatnak az üvegerkélyre, hogy a nagy magasságból fényképezzék a hangya nagyságú autókat a mélyben. A város az észak-amerikai zene egyik fellegvára, feledhetetlen élmény várja a fáradt utazókat.


2. nap: Chicago - Springfield, 334 km

Reggel túlságosan is korán magunktól ébredünk, mivel még nem sikerült megszokni az időkülönbséget, ez nem baj, alig várjuk az indulást!

Kezdetét veszi a nagy kaland!

Mai utunk során több helyi érdekességet látunk majd: régi benzinkutak és még régebbi éttermek mellett repesztünk el. Tengernyi kukorica és szójaföld zöldell a 66-os út mindkét oldalán. Most tudatosul bennünk igazán: megérkeztünk a vidéki Amerikába! A legfurább úton Auburn mellett utazunk: téglából épített eredeti 66-os szakasz az 1920-as évkből!

Első látnivalónk a Gemini óriás lesz, amely 1962 óta szolgálja ki az éhes utazókat. Odellben megállunk a régi benzinkútnál, ahol 1932 és 1966 között lehetett tankolni. Ebben a faluban áll az a templom is, amelyhez a 66-os út alatt egy alagutat fúrtak, hogy a hívek gond nélkül átjuthassanak a forgalmas úton az istentiszteletre. Manapság viszont csak mi leszünk ott.

Pontiac-ban található egy aranyos kis 66-os múzeum és mellette a az autós Pontiac múzeum is, mindkettőt nézzük meg!

route 66 autos tura, usa cafe

3. nap: Springfield - Lebanon, 416 km

Hamarosan Atlanta (pici falu Illiniosban) felé pöfögünk, ahol Óriás Paul fogad minket egy gigantikus hot-doggal a kezében. Lincoln a következő állomás, ahol a világ legnagyobb szekerére csodálkozunk rá.

Hosszú és szép utakon autózunk tovább, mielőtt megérkezünk Carlinvillbe, ahol Angus Bailey szelleme a mai napig kísért a kocsmában.

Mt Olivban elhajtunk egy másik idős benzinkút mellett és megállunk a roncstelepnél, ami mögött ott a nyúl, aminek nyulagolni lehet a hátán egy bolond fénykép kedvéért.

Átlépünk Missouri államba, St. Louis mellett autózunk a Mississippi-folyó felett, ahol Amerika egyik legérdekesebb vidéke fogad minket. Déli irányból láthatjuk a világ leghosszabb gyalogoshídját, ami egykor a 66-os út aktív közlekedési hídja volt, de régen eljárt felette az idő, már lezárták a forgalom elől.

Nyugati irányba haladva az erdők találkoznak a prérivel, és sok ezer természetes barlangot rejt a föld mélye. Az egyik leghíresebb a Meramec-barlang, ahol a bandita Jessie James bujkált a vadnyugat hoskorában az őt üldöző sheriffek elől - nem is eredménytelenül! A túra 1 óra 20 percig tart, akinek ez hosszú idő, az csónakázhat a Meramec folyón.

Délután Kubában is járunk, itt találjuk a világ legnagyobb hintaszékét. A nap vége előtt megérkezünk a túra egyik legszebb vidékére, a Hooker`s Cuthoz. Itt egy egész hegyen kellett keresztülvágni az utat, ami a 20-as években komoly technikai kihívást jelentett a mérnököknek. Itt szintén megfigyelhetjük az út szegélyezését: úgy gondolták, hogy a kifelé ívelő útszegély az úton tarthatja a járműveket. Hamar rájöttek a hibára, de már nem bontották vissza az út szélét.

Mindösszesen néhány km távolságban elénk tárul Devil`s Elbow. Az 1870-es években a fakitermelők itt úsztatták le az árut, de a Big Piney folyó homokpadja állandóan megakasztotta a szállítmányt, ekkor kapta a nevet ez a csodálatos hely.

A szállásunk ma különleges helyen lesz: egy igazi 66-os motelben!

route 66 autos tura, regi autoroncs usa

4. nap: Lebanon - Stroud, 474 km

Mai első látnivalónk a Spencer-híd és mögötte egy szépen restaurált benzinkút. Hamarosan átugrunk egy villámlátogatásra a tornádók és Óz hazájába: Kansas államba.

Átkelünk a múlt század 20-as éveiben készült Rainbow Bridge-en (Szivárvány-híd). A híd acélszerkezetét betonnal öntötték ki, a maga korában szenzáció számba ment, mára pedig ez az utolsó megmaradt példány az Egyesült Államokban. Mellette golyók lyuggatta STOP tábla.

Következő megállónk egy régi bányászmúzeum, ami többek között egy működő T-modellel is büszkélkedhet. A tulajdonos az E-bayen vásárolta, majd szépen felújította.

A 66-os út csupán egy rövid szakasza, 13 mérföld érinti Kansast, majd átlép Oklahomába. Ennek ellenére, itt található a 66-os út leghosszabb távja és itt született a 66-os út megvalósítási ötlete is. A táj változatos: a dimbes-dombos vidéken haladó utat tölgy- és szilfák szegélyezik.

Vidáman dübörgünk a vadnyugaton át Oklahoma City felé. Az 1830-as években ezt a területet használhatatlannak nyilvánították, és rezervátum formájában felosztották öt indián törzs között - Choctaw (ezen a nyelven "Oklahoma" vörös férfit jelent), Chickasaw, Semiole, Creek, Cherokee, ok mind útban voltak a "civilizáció" déli terjeszkedésnél.

Kis déli kitérővel meglátogatjuk az élő legendát: a világ legdurvább autó-átépítő mesterét Daryl Strarbird urat. A múzeumban ámulatba ejtő autók sorakoznak. A legenda szerint a 60-as években ha épített egy autót, akkor abból előbb-utóbb matchbox-modell lett. Ezeknek az eladásaiból a mai napig kap 1 centet.

Hamarosan megérkezünk a világ legnagyobb totemoszlopához, ezt egy nyugdíjas bácsi 10 éven keresztül építgette. Csodálatos utak következek: a kétsávos aszfalt lágyan követi a dombok gerinceit, ez a 66-os "hullámvasút".

Tulsat elhagyva áthaladunk az út legszűkebb hídján - ez csak egysávosra sikeredett - majd párhuzamosan autózunk a régi 1920-as években épített úttal, több ponton rá is tudunk hajtani nyugati irányban.

route 66 autos tura, szellemvaros

5. nap: Stroud - Amarillo, táv: 511 km

Arcadiában található a POP benzinkút, itt kb. 500 féle(!) üdítőt árulnak. Fura hely ez az Amerika.

Oklahoma Cityn áthaladva a tulsó oldalon meglátogatjuk a Nemzeti Cowboy múzeumot, érdemes itt megállni! Nyugati irányban elérjük a Póniló-hidat, ami arról kapta a nevét, hogy a hídpillérek pónilovakra hasonlítanak. A híd előtt vegyük elő a kamerát, jó élmény lesz lefilmezni, ahogy áthajtunk rajta.

Hamarosan Clintonba érkezünk és beugrunk helyi 66-os múzeumba, itt mindenképpen érdemes megállni, ha csak egy múzeumot néznénk meg az egész úton, akkor ez legyen az.

Egy faluval arrébb látható a Nemzeti 66-os Múzeum, ez egy apró skanzen. Bemutatja az 1800-as évek életét a vadnyugaton. Kicsit tovább autózva elérünk az élet-halál zónájába a 100. szélességi körhöz. A korabeli időkben a bankok nem adtak hitelt a tőlünk nyugatabbra található földek megvásárlásához, mert szerintük az már sivatag volt, és a farmokat biztos csőd fenyegette, ugyan mi teremne meg a sivatagban? Ebben a faluban nem hagyhatjuk ki az apró ajándékboltot sem.

Shamrock felé igyekezünk, ahol nem csak ízletes ebéd vár bennünket, de itt van a U Drop Inn Conoco épület is, amely építészeti stílusa nagy szenzációnak számított a 30-as években.

McLeanben egy vicces kiállítást látogatunk meg: a szögesdrót múzeumot. Több ezer típus, minta, történelem - és persze ajándékbolt. Pár sarokra található Texas első benzinkútja, mellette néhány ottfelejtett régi autóval.

A következő megálló Groom, az elferdült víztorony ugyan messze van a pisai-tól, de azért érdekes látvány. Ennél már csak a gigantikus kereszt érdekesebb ebben a faluban, amelyet 19 emelet magasra építettek, és mérföldekről látható. Egyébiránt ez a nyugati félteke legnagyobb keresztje is egyben.

Az este fénypontja, amikor megérkezünk a híres-nevezetes texasi "Big Texan" steak-házba, ahol az igazán bátrak benevezhetnek az ingyenes és gigantikus kb. 2 kg-os steak, valamint a hozzá tartozó saláta és italmenü elfogyasztásába. Hogy mi ebben az üzlet? Az egészet 60 perc alatt kell eltüntetni a tányérról, ha esetleg mégsem sikerül, akkor bizony ki kell fizetni a 80 dollár + adót. Eddig kb. 20 000 ember próbálta meg, átlagosan minden ötödiknek sikerül is! A legfiatalabb 11 éves volt, a legöregebb 72, és van, aki már több, mint 20 alkalommal jeleskedett...

A hotelben ingyen limuzin vár bennünket (a recepcióval kell egyeztetni), hoznak-viszek az étterembe!

route 66 autos tura, pontiac corvette

6. nap: Amarillo - Albuquerque, táv: 459 km

Indulás után hamarosan elérünk a Cadillac-farmhoz Amarillo mellett. Graffitizni itt kötelező!

Fél óra múlva keresztezzük a 66-os út felét jelző táblát, a táv 1,139 mérföld minden irányban, finom a kávézó pitéje, érdemes megkóstolni.

Autóinkat a commanche és tucumcari indiánok földjén vezetjük keresztül. Glenrio-nál belépünk New Mexico-ba és 60 perccel vissza is állítjuk az óráinkat, ez itt a "Mountain Time Zone".

Néhány Route 66 utazónak a nyugat itt kezdodik: Tucumcari. Annyira reklámozza magát a város és kb. 2000 szállodai szobája, hogy eddig csak keveseknek sikerült kikerülni a helyet, mi is ilyenek vagyunk! Ha időnk engedi, akkor megnézzük a dínó múzeumot.

Az államhatár túloldalán megállunk egy benzinkútnál, ahol a csoda belül található, de mi is ez? Legyen ennek a napnak a meglepetése!

7. nap: Albuquerque - Holbrook, táv: 470 km

route 66 autos tura, etterem

Első látnivalónk ezen a napon egy meglehetősen érdekes hely: jégbarlang a sivatagban. Kb. 15 perces sétára lesz szükségünk a hely megtekintéséhez, ha lesz időnk, akkor felmászhatunk egy tűzhányó tetejére is, ez a túra már picit tovább tart, de megéri!

Ebédünket Gallupban költjük el a legstílusosabb étteremben, ahová egykor hollywoodi sztárok is jártak, sot Ronald Reagan is megfordult már itt, még színész korában.

A nap fő látványossága a Petrified Forest Nemzeti Park, ahol 250 millió éves megkövesedett fákat hozott felszínre az erózió. A parkon hamar keresztül lehet autózni (csodálatos utak), de ha van kedvünk, tovább is időzhetünk a holdbéli tájon. A legszebb részek a park túloldalán fekszenek, mint pl. a Kristályerdő, vagy a Szivárványerdő, itt egészen nagy kristályszerkezetű törzseket is láthatunk.

Estére érkezünk meg Holbrookba, ahol indián wigwamban töltjük az éjszakát! Ismét egy steak-ház vár bennünket vacsorával.

route 66 autos tura, rozsaszin cadillac

8. nap: Holbrook - Williams, táv: 372 km

Winslow városában megállunk egy percre azon a sarkon, ahol az Eagles 1972-ben megírta a "Take it easy" slágert! Hallgassuk meg!

A "Kráter": 50 000 évvel ezelőtt egy gigantikus lyukat fúrt ide a becsapódó meteorit.

Kicsit nyomjuk a gázt és meg sem állunk a Grand Kanyonig. Felfoghatatlan látvány tárul elénk. A merészebbek repülhetnek egy helikopteres kört a kanyon felett, garantáltan tátva marad mindenki szája az élménytől, a túra egyik fénypontja ez a fél óra.

A csodálkozás után egy újabb csodálkozás következik: megnézzük a Grand Kanyon c. IMAX filmet (minden idok legnézettebb IMAX óriásformátumú filmje), a vetítés 30 percig tart.

Hamarosan délre fordulunk és Williamsben szállunk meg, ami szintén egy klassz városka sok szuvenírbolttal és kávézóval gazdagon ellátva.

route 66 autos tura, autoroncs, rozsdas

9.nap: Williams - Las Vegas, táv: 377 km

Nyugat felé tartva megállunk Ash Fork falucskában, és találgatjuk, vajon hogyan került a borbélyüzlet tetejére a Cadillac?

Seligmanben egy különös boltban teszünk látogatást (az angol neve Rusty Bolt...), ahol addig nem látott szuveníreket lehet vásárolni.

Truxtonban egy, a 60-as évekből ottmaradt út melletti régi autó ablakában elolvassuk, hogy merre is kell továbbmennünk. Hackberryben megnézzük az 57-es Korvettet, iszunk egy üdítőt és haladunk is tovább a sivatagban.

Délután a neonváros Las Vegas közepén lévő hotelünkben úszunk egyet a medencében majd mindenki mehet szórakozni amíg a pénztárca bírja. Itt legálisan lehet házasodni, cégünk grátisz intézi a ceremóniát, de az Elvis-pap feláras!

route 66 autos tura, sivatag

10.nap: Las Vegas - Los Angeles, táv 460-630 km

Ma viszonylag sokat utazunk egyenes utakon, a sivatag minden oldalról átölel. Itt is laknak emberek, mivel találunk néha postaládákat...

Amboyban lesz a legdrágább a benzin (amit gáznak hívnak az USA-ban), ezért ha tudunk, elgurulunk Ludlowba, itt ebédelhetünk is egy finomat.

Hihetetlenül hosszú vonatszerelvényekkel találkozunk majd útközben. Délután meglátogatjuk Calicot a szellemfalut, ami egy bájos régi bányászvároska.

A gyorsabb út Los Angelesbe az autópályán vezet, de ha van kedvünk és energiánk választhatjuk az elsóbbrendű utakat (hoszabb de sokkal nagyobb élmény, az összes látnivaló a kisebb utak mellett található), esetleg elénhetünk Joshua Tree felé is, de így plusz szállást kell beiktatni a programba, viszont a kitérő mindenképpen kárpótol...

route 66 autos tura, autoroncs, painted desert

Tudnivalók

Az itiner csak javaslat, természetesen lehet több időt is eltölteni az egyes városokban, nem kell Las Vegas felé kanyarodni, útközben mehetünk Monument Valley felé is, vagy az utat befejezhetjük akár San Franciscóban is!

Az autó bérléséhez saját névre szóló hitelkártya is kell a sofőrnek, nemzetközi jogosítvány nem szükséges. Minimum életkor az autóbérléshez 25.

Árak

 • $2750-től, 2 fő részére (indulási dátumtól függően, standard autó kategória és standard szoba)
 • Kabrió felár: $1150-től
 • Superior szoba kategóra felár: $855

Az ár tartalmazza

Szállások, autóbérlés és biztosítás, itiner, látnivaló javaslatok, Route 66 applikáció (navigáció)

Kiterjesztett biztosítás online köthető, pld. teljes körő roadside asszisztencia

Az ár egyik csomagban sem tartalmazza a repülőjegyeket, személyi biztosításokat, egyéb étkezéseket.

Lemondás

 • 45 napon felüli lemondás esetén teljes visszatérítés
 • 44-32 napon belül 50% nem visszatérítendő, biztosítás visszatéríthető
 • 31 vagy kevesebb napon belül semmi sem visszatérítendő, biztosítás NEM visszatéríthető

Szállás: középkategórás szállások, egy szobában max. 4 fő lakhat (osztozni kell 2 db nagy ágyon)! A legtöbb helyen biztosítanak reggelit.

A bérelt gépjárműre (autóra vagy motorra) semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni. Az utas a bérlő céggel köt szerződést. A bérleti szerződést a bérléskor írja alá, végszámlát a leadásnál kap. A gépjármű bérleti díja a részvételi díj része, de a visszaszállítási díjat a sofőr fizeti a felvétel helyén (kb. $750 plusz adók). A bérelhető gépjárműpark vadi új, műszaki probléma nem jellemző!

Fontosabb közlekedési szabályok: Stoptáblás kereszteződésben az indul el, aki elöbb odaér, a jobbkéz-szabály ismeretlen. Piros lámpánál lehet jobbra fordulni, ha nincs keresztező forgalom, vagy nem tiltja a tábla. Iskolabusz megállása esetén mi is megállunk, bármelyik irányból közelítjük meg.

Költőpénz: legalább napi $40-50 számoljunk utasonként, ez legyen a kártyán, de KP-t is hozzuk magunkkal. A bankkártyát szinte mindenhol elfogadják, de sehol ne veszítsük szem elől.

Belépők: A belépők összköltsége kb. $160 / fő, a múzeumok és egyéb látnivalók opciósak, aki bemegy az vegye meg a jegyet...

  Követelmények a vezető részére:
 • legalább 25 éves korhatár
 • érvényes jogosítvány
 • hitelkártya a sofőr nevén (VISA a legjobb, mivel dollár elszámolású)

Csomagok: Az USA-ba induló repülőjáratokra már nagyobb csomagot is csak kb $70 megfiztése mellett lehet feladni, max. 23 kg súlyhatárral.

Belépési engedély: egy ESTA kérvényt kell kitölteni online, magyarul. Ennek az ára 15 és 3 hónap tartózkodásra érvényes a belépéstől számítva. Itt a link.

Utazás: egyénileg.

Előleg befizetése nélkül foglalás nem történik.

További További lehetőségeket is meg tudunk szervezni, pld San Francisco - Los Angles - Las Vegas - New York autóval vagy motorral, írj vagy hívj: +36 30 9 505 355